Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Vprašanja in informacije07 49 93 900
Količina:

0


Znesek:

0,00

Sliva (Prunus domestica) Čačanska rodna MIRABOLANA

Sliva (Prunus domestica) Čačanska rodna MIRABOLANA
  • Sliva (Prunus domestica) Čačanska rodna MIRABOLANA
  • Sliva (Prunus domestica) Čačanska rodna MIRABOLANA
Sorta Čačanska rodna ima srednje velike plodove, masa ploda je 30 g, z majhno koščico. Plod je odličnega, sladko okusa, je cepka; to pomeni, da gre meso lepo od koščice. Sorta je tolerantna na šarko.
  • Cena:

    8,70 €

  • Šifra:

    333033

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Lastnosti sorte Čačanska rodna:

RAST: bujna

RODNOST: redna in zelo rodna, zarodi zgodaj

ČAS OBIRANJA: sredina avgusta

PLODOVI: srednje veliki z majhno koščico, primerni za sušenje, meso je rumeno, čvrsto, zelo sočno, aromatično, je cepka

OPLODIJO JO SORTE: Čačanska lepotica in Stanley


Podlaga mirabolana je rodna podlaga, ki vpliva na bujno rast dreves, primerna je za rodovitna tla.

Tla: globoka, bogata, peščeno ilovnata, pH od 6 do 7.

Lega: V in JZ

Gojitvene oblike:izboljšana piramida, palmeta, vreteno in sončna os.

Sadilna razdalja: 3,5 - 4 m x 1,5 - 2,5 m, odvisno od gojitvene oblike.

Sliva je v Sloveniji tradicionalna sadna vrsta. Večina sort zelo dobro prenaša nizke zimske temperature. Poznali so jih že v antiki.

Plodovi sliv so uporabni sveži, posušeni, predelani v marmelado, kompote in v žganje. Suhe slive so izjemno primerne pri urejanju prebave. Plodovi vsebujejo antioksidante, izboljšujejo prebavo, pomagajo pri odvajanju strupenih snovi iz telesa, večajo odpornost proti stresu in krepijo imunski sistem.

Sliva je žužkocvetna rastlina, zato je prisotnost čebel v času cvetenja zelo pomembna.

V bližino samoneoplodnih sort je treba posaditi sorte, ki cvetijo sočasno z glavno sorto in jo dobro oprašujejo.

Slive pri zimski rezi redčimo, spodrezujemo izrojen les in odvajamo veje na položnejše poganjke. Če želimo imeti debele plodove, moramo poleti redčiti krošnjo, da je bolje osvetljena.