Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Vprašanja in informacije07 49 93 900
Količina:

0


Znesek:

0,00

Marelica (Prunus armeniaca) Pisana MIRABOLANA

Marelica (Prunus armeniaca) Pisana MIRABOLANA
  • Marelica (Prunus armeniaca) Pisana MIRABOLANA
  • Marelica (Prunus armeniaca) Pisana MIRABOLANA
Marelica izvira iz Kitajske. Največja pridelovalka marelic je Turčija. Sorta Portici zori v sredini julija. Plodovi so srednje debeli, intenzivno rumene barve, dobrega okusa in zelo aromatični.
  • Cena:

    8,30 €

  • Šifra:

    333056

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Lastnosti sorte Portici:

RAST: srednje bujna, cveti srednje zgodaj

RODNOST: dobra

ČAS OBIRANJA: sredina julija

PLODOVI: so srednje debeli in intenzivno rumene barve, dobrega okusa in zelo aromatični, meso je oranžno, čvrsto in aromatično je delno samooplodna sorta


Podlaga mirabolana je rodna podlaga, ki vpliva na srednje bujno rast dreves.

Tla: zračna, globoka, ilavnata, ilavnato peščena tla, ki so dobro preskrbljena s humusom, rahlo kisla do nevtralna

Lega: visoka, dvignjena iz dolin, odprta, zračna, BOLJŠA severna, SV ali SZ kot južna in zaprte lege. Izrazito južnih leg se raje izogibajmo, saj marelica tam prezgodaj brsti.

Beljenje debel marelic se mora izvajati redno vsako leto, da preprečimo prezgodnje pretakanje sokov (brstenje in cvetenje) ter tako zavarujemo drevo pred pozebo.

Gojitvene oblike: palmeta, piramida in kotel.

Sadilna razdalja pri kotlasti gojitveni obliki: 5 – 5,5 m x 3 – 3,5 m

Sadilna razdalja pri gojitveni obliki palmeta: 4 – 4,7 m x 3 – 3,5 m

Zimska rez tik pred cvetenjem, da izboljšamo odganjanje bujnih enoletnih šib in korekcijska rez takoj po obiranju in kasneje v avgustu. Polovico rodnega nastavka je treba izrezati iz drevesa. Mlade poganjke razpiramo in upogibamo v avgustu. Ti poganjki bodo nosilci ogrodnega lesa. Obvezna je ustrezna zaščita proti luknjičavosti.

Če sadika ne naredi dovolj poganjkov za ogrodne veje, jih skajšamo in s tem spodbudimo obraščanje.

Nujno je redno dognojevanje z dušikom (v 3 obrokih do junija) med rastno sezono, da dobimo dobre priraste poganjkov. Na bazičnih tleh z amonsulfatom, na kislih tleh s KANom. Ko dosežejo poganjki dolžino 50 – 60 cm, jih prikrajšamo na dolžino 30 – 40 cm; s tem ukrepom spodbudimo obraščanje stranskih poganjkov.

Vse rane, ki so nastale pri rezi drevesa obvezno premažemo s cepilno smolo, saj skoznje vdre v rastlino bakterija, ki povzroči kap marelic.