SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Akcija %

Čili, pekoča paprika - Bishop Crown, 1 kos

Čili, pekoča paprika - Bishop Crown, 1 kos
Paprika v obliki škofove kape, nizke pekoče stopnje in zato zelo uporabna v jedeh s sirom
 • Cena:

  6,60 €

 • Šifra artikla:

  333430

 • Teža:

  0,5kg

 • Blagovna znamka:

  orto mio

 • EAN:

  8021849005690

 • EAN:

  8021849005690

Dobava: predvidoma 3 dni (oz. od razpoložljivosti pri dobavitelju)

Dodaj v košarico
KOS

Opis izdelka

Paprika v obliki škofove kape Bishop Crown (Capsicum baccatum), nizke pekoče stopnje in zato zelo uporabna v jedeh s sirom, z ribami in s testeninami. Odlična je za polnjenje, pečenje v ponvi in kot dodatek solati s piščancem. Rastlina bogato rodi.

Poreklo: Barbados

Pikantnost:1 - 10000 enot po Scovillovi lestvici - pekoče

Tabela pikantnostiLastnostiOznaka
do 1500Blaga ostrina0
od 1500 do 2500Normalna ostrina primerna za vsakogar1
od 2500 do 15000Močnejša ostrina za ljubitelje2
od 15000 do 30000Zgornja meja ostrine za ljubitelje3
od 30000 do 50000Za redke ljubitelje4
od 50000 do 200000Velike težave5
od 200000 do 500000Nekateri ne zdržijo več6
nad 500000Ne poskušajte jesti7, 8, 9

Sajenje in nega paprik
Vse pekoče paprike lahko gojimo v loncih s premerom najmanj 30 cm, kijih postavimo na terase in balkone. Potrebujejo močno sonce in veliko zračnost Ustrezajo jim substrati za gojenje rož, ki ne smejo biti preveč lahki in kisli. Zemlja naj bo dobro odcedna ter ne preveč bogata z železom. Prekomerno gnojenje z gnojili, povzroča močno rast rastlin, vendar slabo cvetenje in posledično malo plodov. Zmotno je mnenje, da rastlina ne potrebuje veliko vode. Izdatno jo zalivamo vsaj dvakrat tedensko, poleti še bolj pogosto. Pri zalivanju ne močimo listov. Ob dozorevanju pa pomanjkanje vode povečuje pikantnost plodov, zato tedaj rastline zalivamo, ko že malo venejo. Tvorbo plodov pospešuje dodajanje kalija, zato priporočamo gnojenje s pripravki, ki pospešujejo rast plodov, podobno kot pri paradižniku. Plodove pobiramo sproti in takoj porabimo, da ne izgubijo kakovosti. Režemo popolnoma zrele plodove, najbolje s Škarjam, da ne poškodujemo rastline. Jeseni rastline prestavimo v notranjost, na sončno in toplo mesto. Rastline ponoči ne smejo biti na temperaturi pod 15° C, podnevi pa jih lahko postavimo na prosto, če so temperature od 15 - 20° C. V zimskem času lahko zgubijo liste. Ko počivajo jih ne zalivamo in gnojimo. Spomladi v mesecu marcu jih obrežemo in ponovno začnemo zalivati.

Rumenenje listov
če rastlini listi rumenijo, ji verjetno primanjkuje svetlobe ali jo preveč zalivamo. Zmanjšamo količino vode in rastlino po¬stavimo na svetlejše mesto.

Zvijanje listov
Zviti listi največkrat pomenijo premalo vode ali pa je rastlina na prevročem soncu. Prilagodimo zalivanje in prestavimo rastlino na mesto, kjer ji bo temperatura bolj ustrezala. Zaviti listi so tudi zank, da so se pojavili pod listi škodljivci. V tem primeru uporabimo za zatiranje ekološki insekticid.

Listi bledijo
Listi lahko bledijo zaradi pomanjkanja hranil, kot sta železo in magnezij. Uporabimo gnojilo, ki vsebuje manjkajoča hranila.

Listne uši
če napadejo naše rastline listne uši, moramo takoj ukrepati. Uši namreč živijo v velikem številu v kolonijah in s tem, ko izsesavajo liste, delajo rastlinam nepopravljivo škodo. Listi se zvijajo in deformirajo, kar zmanjšuje listno površino, potrebno za razvoj plodov. Uporabimo ekološke insekticide, dolder ne uničimo kolonij.

Bio združba
Privabimo pikapolonice, da se naselijo ob naših nasadih! Pikapolonice rade obiskujejo rastline na katerih se razmnožijo kolonije uši, ker se prehranjujejo z njihovimi jajčeci in ličinkami. Tako nam lahko pomagajo ščititi naše rastline. Pomaga tudi, če posadimo v bližini rastline, ki s svojim vonjem odganjajo uši in insekte. Take rastline so: Plavite, geranije, hren, regrat, timijan, žametnice in vratič.

Odpadanje cvetov
Naj nas ne skrbi, če nekaj cvetov odpade, brez da bi se oblikovali plodovi. To je naraven fiziološki pojav, ki pa ne sme biti ekstremen. Pretirano odpadanje cvetov lahko povzroči tudi zmanjšanje vitalnosti rastlin zaradi negativnih vplivov okolja. Padec temperature, nihanja temperature, prevelika izpostavljenost soncu, premajhna izpostavljenost svetlobi, preveč ali premalo zalivanja, vse to je lahko vzrok za preveliko osipanje cvetov.

Uporabnost in korisnost
Že zelo dolgo se uporabljajo pekoče paprike v domačem zdravilstvu zaradi analgetičnega učinka. Ekstrakti kapsiacinov se lahko uporabljajo za zdravljenje mišičnih poškodb, bolečin v križu, artritisa, revmatizma in zobobolov. Prav tako kapsiacin deluje patogeno na številne soje iz vrst ljudem škodljivih virusov in mikroorganizmov, predvsem v pogojih nizkih higienskih standardov. Vendar bodite pozorni pri uživanju prevelikih količin pekočih paprik za zdravljenje prebavnih in črevesnih težav.