SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Akcija %

Aronija P. Nero

Aronija P. Nero
Aronija P. Nero
 • Cena:

  6,99 €

 • Šifra artikla:

  33407

 • Teža:

  3kg

 • EAN:

  3831083967037

Dobava: predvidoma 3 dni (oz. od razpoložljivosti pri dobavitelju)

Dodaj v košarico
KOS

Opis izdelka

Aronija je nezahteven grm z izjemno zdravilnimi plodovi, ki so bogat vir antioksidantov in vitaminov B6, B2, E, P, C, provitamin A in obilico mineralov med njimi kalcij, kalij, baker, jod, bor, molibden, mangan, kobalt itd. Zaradi tega bogastva vitaminov aroniji pripisujejo anti tumorno delovanje, pomaga pri razstrupljanju jeter, aronija ugodno vpliva na znižanje holesterola, z redno uporabo aronia pomaga pri regulaciji krvnega pritiska, znižanju sladkorja v krvi, pomaga pri boleznih črevesja, ugodno vpliva na srce in ožilje, pomaga pri slabokrvnosti, izboljšuje spomin, izboljšuje vid, pomaga telesu v boju z bakterijami in virusi, koži daje večjo elastičnost in zmanjšuje gube ter upočasnjuje procese staranja, itd.
Plodovi aronije se uporabljajo sveži ali sušeni, za sokove, priporočljiva dnevna količina v zdravilne namene je 0,25 – 0,5 dcl, za marmelade, džeme, desertna vina, žganje, itd. Sadika aronije je nezahtevna rastlina, ki prihaja s področja severa Amerike in področja bivše Sovjetske zveze, spada v skupino rožnic Rosaceae in raste tako rekoč v vsaki zemlje ter se lahko vzgaja ekološko saj nima bolezni. V vrtu jo gojimo aronijo kot grm, ki zraste v višino 1,5- 2,0 metra ali kot naravno ograjo z nekaj bolj gostim sajenjem. Aronija se sadi v sadilne jame 40 x 40 cm v razmaku 1,0 – 1,5 metra med rastlinami in v medvrstni razdalji 2 do 3 metre pri hobi zasaditvi, pri zasaditvi namenjeni strojnemu obiranju je medvrstna razdalja 3,5 – 3,8 metra. Pri sajenju kot naravna ograja je primerna razdalja med rastlinami 0,80 metra.
Ob sajenju aronij je smiselno dodajanje kašnega naravnega organskega gnojila. Sama rastlina aronije je samooplodna in cvete konec meseca aprila, oprašujejo jo čebele, delno pa je tudi vetrocvetka. Beli, za čebele zelo privlačni cvetovi aronije, v socvetju razvijejo od 12 do 30 cvetov iz katerih se začnejo razvijati jagode končnega premera 8 – 12 mm in teže 1 – 1,5g. Dobro vzgojena sadika aronije začne z rodnostjo v drugem ali tretjem letu starosti in v polni rodnosti daje 8-12 kilogramov zdravilnih plodov. Sadika je v loncu z volumnom 2 L.
Plodovi zorijo konec v mesecu avgustu in so intenzivno temno rdeče barve, sladko kislega okusa z rahlo trpkim priokusom. Zreli plodovi se lahko do uporabe skladiščijo v hladnih prostorih do dva tedna, lahko pa se zamrznejo in se po potrebi uporabijo kasneje. Z zamrzovanjem se zmanjša količina tanina, poveča pa se količina sladkorjev, tako predelan sok je bolj okusen in lažje prebavljiv.

- Sorto Nero odlikujejo debelejši plodovi velikosti več kot 12 mm. ter velika rodnost.
- Oblika ploda: okrogel, debel
- Med vsemi sortami ima največjo vsebnost antioksidantov.
- Čas cvetenja: Cvetovi so belo rožnati, cveti maja