SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Akcija %

Špargelj, 7 kos

Špargelj, 7 kos
Špargelj je zelnata trajnica, ki ob dobri oskrbi uspeva tudi več kot 20 let
  • Cena:

    9,59 €

  • Šifra artikla:

    33179

  • Teža:

    0,5kg

  • EAN:

    8016720000512

Dobava: predvidoma 3 dni (oz. od razpoložljivosti pri dobavitelju)

Dodaj v košarico
KOS

Opis izdelka

Sezona špargljev je sezona za sladokusce, ki nestrpno pričakujejo dovolj tople pomladne dni, da začnejo šparglji odganjati. V Sloveniji se to zgodi običajno v prvi polovici aprila, na Primorskem nekoliko prej kot v drugih območjih Slovenije. Špargelj je torej poleg tega, da je okusen in zdrav, tudi med prvimi svežimi vrtninami spomladi. Sezona špargljev traja približno dva meseca, najdlje do sredine junija, nato pa nam do jeseni krasi vrtove lepo zelenje, ki ga lahko uporabljamo s cvetjem v šopkih.

Špargelj je zelnata trajnica, ki ob dobri oskrbi uspeva tudi več kot 20 let. Uživamo mlade poganjke, ki jih režemo v pomladnih mesecih. Šparglji so lahko zeleni ali beli, odvisno od načina gojenja oziroma pridelave. Če spomladi pred odganjanjem poganjkov nasujemo nad rastlino zemljo v grebene, bodo poganjki rasli v temi in zato ostali beli oziroma se ne bodo obarvali. Takšne šparglje imenujemo tudi obeljeni šparglji ali beluši in so milejšega okusa ter vsebujejo manj grenčin kot zeleni šparglji, katerih mlade poganjke pustimo rasti na svetlobi, da se obarvajo (na svetlobi se tvori klorofil) in jih režemo, ko so visoki 20 do 30 cm. Obstajajo pa tudi sorte, katerih mladi poganjki se na svetlobi obarvajo vijolično. Splošno poimenovanje te rastline z imenom 'špargelj' je tako bolj smiselno kot z imenom 'beluš'. To ime se je v Sloveniji razširilo v glavnem zaradi nekdanje prevladujoče pridelave obeljenih poganjkov špargljev.

Šparglje prvič pobiramo 2 leti po sajenju enoletnih sadik in sicer režemo poganjke največ 2 tedna. Leto kasneje čas trajanja rezanja poganjkov podaljšamo na 4 do 5 tednov, vsa nadaljnja leta pa režemo šparglje 8 tednov letno. Če jih režemo predolgo časa, odrežemo preveč poganjkov, rastlino izčrpamo in prihodnje leto bo pridelek slabši.