Sibirska borovnica v loncu - agronet.si

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Akcija %

Sibirska borovnica v loncu

Sibirska borovnica v loncu
 • Sibirska borovnica v loncu
 • Sibirska borovnica v loncu
 • Sibirska borovnica v loncu
Sibirska borovnica je trajna grmovnica, ki zrase do 2 m visoko. Priporočamo jo kot nadomestilo za ameriško borovnico, saj je sibirska borovnica veliko manj zahtevna za gojenje (ne potrebuje kislih tal), poleg tega pa tudi bolj odporna na bolezni in škodljivce. Sadike so v loncu z volumnom 2 L.
 • Cena:

  8,60 €

 • Šifra artikla:

  33214

 • EAN:

  3831086580363

Dobava: predvidoma 1 dan

Dodaj v košarico
kom

Opis izdelka

AMUR:
Sibirska borovnica Amur je trajna grmovnica, ki zraste v povprečju 60 - 80 cm visoko, največ pa do 1,50 m. Odporna je na skrajno nizke temperature, ter nezahtevna za tla. Za razliko od ameriške dobro uspeva tudi v bazičnih tleh. Poleg vsega pa je odporna na škodljivce in bolezni. Sibirska borovnica Amur rodi v maju oz. juniju, na eni sadiki lahko pridelamo do 2,5 kg plodov. Plodovi so sladkasto-kiselkastega okusa nabiti z A, B, C in E vitamini, ter antioksidanti in feneli. Bolje uspeva v kisli zemlji. Odgovarja ji sončna oz. polsončna lega. Gre za prezimno rastlino. Plodovi se obirajo od maja do junija. Njeni plodovi so temno modre barve, debeli, podolgovati in sladko-kislega okusa. Gnojiti jo je potrebno vsako leto spomladi. Sorta Amur je priporočljiva za sprotno porabo.


BEAST BLIZZARD:
Kanadska pozna sorta z ekstremno velikimi plodovi in odličnega, sladkega okusa. Zelo primerna za svežo uporabo. Močno rastoča sorta. Plodovi ne odpadajo in so primerni tako za ročno, kot tudi za strojno obiranje. Plodovi sorte Boreal Blizzard so zelo mesnati in težki, primerni tudi za daljše skladiščenje. Plodovi zorijo konec julija. Pozne sorte, kot so Boreal Blizzard, Boreal Beauty, Boreal Beast so dosti bolj primerne za naše toplejše podnebje, kot zgodnje sorte. Za dobro rodnost je potrebno saditi več različnih sort, ki cvetijo ob istem času. Med seboj se dobro oprašujejo Boreal Beauty, Boreal Beast, Boreal Blizzard, Aurora.
Sadimo jo v težja in rahlo kisla tla. Rada ima sončno ali polsončno mesto in precej vlage. Odporna je na nizke temperature, zato brez problemov prezimi tudi pri nas. Tudi cvetovi zdržijo -10 C. Najprimernejši čas za rez je v mesecu juniju, takoj po obiranju. Pri rezi izrezujemo starejše poganjke in redčimo. Poganjkov nikoli ne krajšamo, tako kot pri ameriški borovnici. Pri nas bolezni in škodljivci niso znani.
Plodovi so bogati z vitaminoma C in B, vsebuje številne minerale in betakaroten. Plodovi so sladkasto-kiselkastega okusa. Uživamo jih surove ali iz njih naredimo marmelade, džeme, sokove, kompote, peciva.

             VZGOJNA OBLIKA: grm, višina do 1, 5 m.
             CVETENJE: april.
             ČAS ZORENJA: konec julija.
             POLOŽAJ: sončenHONEY BEE:
Sibirska borovnica Honey bee je trajna grmovnica, ki zraste v povprečju 60 - 80 cm visoko, največ pa do 1,50 m. Odporna je na skrajno nizke temperature, ter nezahtevna za tla.
Za razliko od ameriške dobro uspeva tudi v bazičnih tleh. Poleg vsega pa je odporna na škodljivce in bolezni. Sibirska borovnica Honey bee rodi v maju oz. juniju, na eni sadiki lahko pridelamo do 2,5 kg plodov. Plodovi so sladkasto-kiselkastega okusa nabiti z A, B, C in E vitamini, ter antioksidanti in feneli. Sorta bolj uspeva v kisli zemlji. Odgovarja ji sončna oz. polsončna lega. Plodove obiramo od meseca maja do junija, medtem ko grm cveti v aprilu. Plodovi so temno modre barve, debeli, podolgovati in sladko-kislega okusa. Gnojiti je potrebno vsako leto spomladi. Sorta je priporočljiva za sprotno porabo.PRUHONIŠKA ZGODNJA:
Sorta je odporna na nizke temperature. Plodovi so temno modre barve in do 2 cm dolgi. Okus ploda je sladko-kisel. Plod vsebuje veliko vitamina C in E. Za rast ne potrebuje kislih tal.

          VIŠINA IN ŠIRINA: 1 - 1.5 m, 1 - 1.5 m
          RODNOST: do 2 kg na grm
          ZORENJE: maj, junij
          PLOD: temno moder, do 2 cm dolg, do 1 cm premera
          OKUS: sladko-kisel
          TLA: dobra utrjena tla z dovolj vlage


SAJENJE:
Sibirske borovnice lahko sadimo praktično vse leto, razen v najbolj vročem obdobju poletja in pozimi, ko so tla zamrznjena. Sibirske borovnice prvo leto zalivamo po potrebi-občasno. Priporočljivo je saditi več različnih sort skupaj, saj se med seboj oprašujejo. S tem lahko dosežemo večjo in boljšo rodnost. Ob sajenju sibirske borovnice ne krajšamo. Odstranimo le morebitne suhe poganjke. Sadiko raščeno v loncu pred sajenjem namakamo 2-4 ure. Sadika v loncu lahko počaka na kasnejše sajenje, mora pa imeti dovolj vlage. Sadilno jamo je priporočeno izkopati nekaj dni pred saditvijo. Širina jame naj bo 60 cm in globina 50 cm. Pri sajenju več sibirskih borovnic v vrsto, naj bo sadilni razmak 0,8 - 1 m, medvrstna razdalja pa naj bo 2 m. Pri izkopu jame ločimo zgornjo rodovitno plast zemlje od mrtvice - na ločena kupa. Sadimo jo v težka in rahlo kisla tla. Rada ima sončno oz. polsenčno mesto z dovolj vlage. Sibirska borovnica ne potrebuje tako kislih tal kot ameriška borovnica, zato nepropustna folija ni potrebna. Na dno izkopane jame položimo zgornjo rodovitno plast zemlje obrnjeno s travno rušo navzdol. Nato potrosimo naravno organsko gnojilo (1 - 1,5 kg) ali gnojilo za borovnice. Dodamo plast zemlje pomešane s šoto (5 - 7 pH) ali humus in vse narahlo potlačimo z nogo. Sadiko sibirske borovnice postavimo v jamo in obložimo z vrtno zemljo. Dodamo naravno organsko gnojilo (0,5 -1 kg) ter šoto. Koreninska gruda ne sme biti v direktnem stiku z gnojilom. Jamo do vrha napolnimo s preostankom zemlje, jo potlačimo in zalijemo. Sadiki sibirske borovnice dodamo plast zastirke (borovo lubje), ki preprečuje izsuševanje tal. Sadika naj bo posajena tako globoko, kot je rasla v loncu.