SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Akcija %

Hruška (Pyrus) Viljamovka Kutina MA

Hruška (Pyrus) Viljamovka Kutina MA
 • Hruška (Pyrus) Viljamovka Kutina MA
 • Hruška (Pyrus) Viljamovka Kutina MA
Je angleška sorta neznanih staršev, vzgojena je bila leta 1770. Za tla ni zahtevna. Skladnost s kutino je zelo slaba, zato je potrebno obvezno uporabiti posredovalko. Drevo je srednje občutljivo za škrlup. Cveti srednje pozno. Nagnjena je k partenokarpiji. Ima zgoden vstop v rodnost in daje redne in velike pridelke z izrazito muškatno aromo. Zori v sredini avgusta ali v začetku septembra.
 • Cena:

  12,70 €

 • Šifra artikla:

  333018

 • Teža:

  3kg

Dobava: predvidoma 3 dni (oz. od razpoložljivosti pri dobavitelju)

Dodaj v košarico
KOS

Opis izdelka

Lastnosti sorte Viljamovka:

RAST: srednje bujna

RODNOST: zgodnja, redni in veliki pridelki

ČAS OBIRANJA: konec avgusta

PLODOVI: srednje veliki, hruškaste oblike, meso je belo, sočno, popolnoma topno, fine strukture, sladko, z rahlo izraženo kislino, z muškatno aromo, odličnega okusa, na sončni strani je plod lahko rdeče obarva, masa ploda je do 260 g

SKLADIŠČENJE: 10 dni, v hladilnici do novembra


Podlaga KUTINA MA:

Podlaga hruške Kutina MA je srednje skladna s sortami hrušk, vendar veliko sort zahteva posredovalko (Hardijeva, Pastorjevka). Bujnost sort na podlagi Kutina MA je srednja. Drevo zraste 2-3 m v višino. Oporo potrebuje vse življenje. Za dobro rast in razvoj potrebuje globoka, humuzna, srednje težka, dovolj vlažna in prepustna tla rahlo kisle do blago alkalne reakcije. Apnenih tal ne prenaša.

Razdalja sajenja v vrsti 1,3-1,7 m, medvrstna razdalja je 3,2-3,5 m.

Rastne zahteve: 6-7 pH, 4 % organske snovi, srednje težka, dobro založena tla.


Pri načrtovanju nasada moramo upoštevati:

Nekatere sorte hrušk se ne morejo oploditi z lastnim cvetnim prahom, ampak je za uspešno oploditev potreben cvetni prah druge sorte. Pri hruškah obstajajo sorte, ki so nagnjene k razvoju plodov brez oploditve, partenokarpiji. Sorte, ki so nagnjene k partenokarpiji, tudi ob manj ugodnih vremenskih razmerah (nizke temperature) razvijejo plodove, zato imamo na drevesu še vedno pridelek, ki ga drugače ne bi imeli ali pa bi bil močno zmanjšan.

Gojitvene oblike hruške: ozko vreteno, sončna os, palmeta in vretenasti grm.