SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Akcija %

Hruška (Pyrus) Konferans Kutina MA

Hruška (Pyrus) Konferans Kutina MA
Konferans je najbolj priporočljiva sorta hrušk, zaradi svoje zanesljive rodnosti tudi v manj ugodnih razmerah. Izvira iz Velike Britanije, vzgojena iz sejanca in v pridelavo uvedena leta 1894. Je samooplodna (nagnjena je k partenokarpiji-razvoju plodov brez semen), čeprav opraševalna sorta v bližini zagotavlja boljši pridelek. Sorta ni zahtevna za tla.
  • Cena:

    12,70 €

  • Šifra artikla:

    333021

  • Teža:

    3kg

  • EAN:

    3831086520031

Dobava: predvidoma 3 dni (oz. od razpoložljivosti pri dobavitelju)

Dodaj v košarico
KOS

Opis izdelka

Lastnosti sorte Konferans:

RAST: srednje bujna, uspeva v hladnih legah, skladnost s kutino je zadovoljiva

RODNOST: zarodi zgodaj, ima redne in velike pridelke, spada med sorte z največjim rodnim potencialom, je dobra opraševalka za druge sorte hrušk

ČAS OBIRANJA: sredi septembra, 15-20 dni za sorto Viljamovka, plodovi skladiščeni v hladilnici so uporabni do januarja

PLODOVI: veliki, dolgi in ozki, masa ploda je do 240 g, meso sočno, topno, sladko, čvrsto, dišeče, rumeno bele barve, odporni na škrlup, kožica je srednje tanka, čvrsta, z zorenjem se osnovna zelena barva spremeni v zeleno rumeno, primerni za svežo uporabo in ima dobre lastnosti za hlajenje

SKLADIŠČENJE: v kleti zdrži do 15 dni, v hladilnici do februarja. Prvi začetki gojenja hrušk segajo v čas pred antiko na območju Male Azije. Zaradi bližnjega soroda z jablano je mnogo gojitvenih pravil enakih. Čebele cvetov hruške ne obiskujejo posebno rade, saj je koncentracija sladkorja v nektarju relativno nizka. Gojitvene za hruško sorte Konferans so poševna palmeta vreteno in kordon.

Rastne zahteve: 6-7 pH, 4 % organske snovi, srednje težka, dobro založena tla.

Kutina je podlaga za hruško. Je srednje bujne rasti, višina je 3-3,5 m. Razdalja sajenja v vrsti 1,3-1,7 m, medvrstna razdalja je 3,2-3,5 m.

Pri načrtovanju nasada moramo upoštevati:

Nekatere sorte hrušk se ne morejo oploditi z lastnim cvetnim prahom, ampak je za uspešno oploditev potreben cvetni prah druge sorte. Pri hruškah obstajajo sorte, ki so nagnjene k razvoju plodov brez oploditve, partenokarpiji. Sorte, ki so nagnjene k partenokarpiji, tudi ob manj ugodnih vremenskih razmerah (nizke temperature) razvijejo plodove, zato imamo na drevesu še vedno pridelek, ki ga drugače ne bi imeli ali pa bi bil močno zmanjšan.

KUTINA MA

Podlaga hruške Kutina MA je srednje skladna s sortami hrušk, vendar veliko sort zahteva posredovalko (Hardijeva, Pastorjevka). Izvira iz Francije in je najprimernejša podlaga za hruške. Bujnost sort na podlagi Kutina MA je srednja. Drevo zraste 2-3 m v višino. Oporo potrebuje vse življenje. Za dobro rast in razvoj potrebuje globoka, humuzna, srednje težka, dovolj vlažna in prepustna tla rahlo kisle do blago alkalne reakcije. Apnenih tal ne prenaša, zaradi stalnega pojavljanja kloroze. Drevesa cepljena na to podlago zarodijo že drugo ali tretje leto. Odporna je na krvavo uš.

Podlage med seboj ločujemo:

-        glede na to kako močne korenine tvorijo
-        kako so bujne
-        po velikosti krošnje drevesa
-        glede na to koliko življenjskega prostora potrebujejo v rodnem obdobju