Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
Vprašanja in informacije07 49 93 900
Količina:

0


Znesek:

0,00

Sliva (Prunus domestica) Čačanska zgodnja MIRABOLANA

Sliva (Prunus domestica) Čačanska zgodnja MIRABOLANA
  • Sliva (Prunus domestica) Čačanska zgodnja MIRABOLANA
  • Sliva (Prunus domestica) Čačanska zgodnja MIRABOLANA
Sorta Čačanska lepotica ima srednje velike plodove sladko kislega okusa. Sorta daje kvalitetne plodove. Je cepka; to pomeni, da gre meso lepo od koščice. Zreli plodovi slabše prenašajo transport.
  • Cena:

    8,70 €

  • Šifra:

    333034

Dodaj v košarico

Opis izdelka

Lastnosti sorte Čačanska zgodnja:

RAST: bujna

RODNOST: redna in dobra, zarodi zgodaj

ČAS OBIRANJA: sredina - konec julija

PLODOVI: srednje veliki, meso je rumeno, čvrsto, sočno, sladko kislo, aromatično, sorta odporna na monilijo, sadež odlične kvalitete, je cepka

OPLODIJO JO SORTE: Čačanska lepotica in Stanley


Podlaga mirabolana je rodna podlaga, ki vpliva na bujno rast dreves, primerna je za rodovitna tla.

Tla: globoka, bogata, peščeno ilovnata, pH od 6 do 7.

Lega: V in JZ

Gojitvene oblike:izboljšana piramida, palmeta, vreteno in sončna os.

Sadilna razdalja: 3,5 - 4 m x 1,5 - 2,5 m, odvisno od gojitvene oblike.

Sliva je v Sloveniji tradicionalna sadna vrsta. Večina sort zelo dobro prenaša nizke zimske temperature. Poznali so jih že v antiki.

Plodovi sliv so uporabni sveži, posušeni, predelani v marmelado, kompote in v žganje. Suhe slive so izjemno primerne pri urejanju prebave. Plodovi vsebujejo antioksidante, izboljšujejo prebavo, pomagajo pri odvajanju strupenih snovi iz telesa, večajo odpornost proti stresu in krepijo imunski sistem.

Sliva je žužkocvetna rastlina, zato je prisotnost čebel v času cvetenja zelo pomembna.

V bližino samoneoplodnih sort je treba posaditi sorte, ki cvetijo sočasno z glavno sorto in jo dobro oprašujejo.

Slive pri zimski rezi redčimo, spodrezujemo izrojen les in odvajamo veje na položnejše poganjke. Če želimo imeti debele plodove, moramo poleti redčiti krošnjo, da je bolje osvetljena.