SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Akcija %

Sliva (Prunus domestica) Domača češplja MIRABOLANA

Sliva (Prunus domestica) Domača češplja MIRABOLANA
  • Sliva (Prunus domestica) Domača češplja MIRABOLANA
  • Sliva (Prunus domestica) Domača češplja MIRABOLANA
Ta sorta je poznana pod različnimi sinonimi: Bistrica, Madžarska, Požegača. Je stara lokalna sorta in že samo v Sloveniji obstaja veliko ekotipov. Je samooplodna sorta, ki cveti pozno in je odporna proti pozebi. Je cepka; to pomeni, da gre meso lepo od koščice. Kožica je modre do modrovijolične barve s sivim poprhom, meso je zlato rumene barve.
  • Cena:

    15,00 €

  • Šifra artikla:

    333048

  • Teža:

    3kg

  • EAN:

    3831086540121

Dobava: predvidoma 3 dni (oz. od razpoložljivosti pri dobavitelju)

Dodaj v košarico
KOS

Opis izdelka

Lastnosti sorte Domača češplja:

RAST: srednje bujna

RODNOST: dobra

ČAS OBIRANJA: sredina septembra

PLODOVI: drobni, podolgovati, z drobno koščico, meso zlate rumene barve, sočno, sladko kislega okusa, aromatično, je samooplodna cepka, primerna za predelavo in svežo porabo


Podlaga mirabolana je rodna podlaga, ki vpliva na bujno rast dreves, primerna je za rodovitna tla.

Tla: globoka, bogata, peščeno ilovnata, pH od 6 do 7.

Lega: V in JZ

Gojitvene oblike:izboljšana piramida, palmeta, vreteno in sončna os.

Sadilna razdalja: 3,5 - 4 m x 1,5 - 2,5 m, odvisno od gojitvene oblike.

Sliva je v Sloveniji tradicionalna sadna vrsta. Večina sort zelo dobro prenaša nizke zimske temperature. Poznali so jih že v antiki.

Plodovi sliv so uporabni sveži, posušeni, predelani v marmelado, kompote in v žganje. Suhe slive so izjemno primerne pri urejanju prebave. Plodovi vsebujejo antioksidante, izboljšujejo prebavo, pomagajo pri odvajanju strupenih snovi iz telesa, večajo odpornost proti stresu in krepijo imunski sistem.

Sliva je žužkocvetna rastlina, zato je prisotnost čebel v času cvetenja zelo pomembna.

V bližino samoneoplodnih sort je treba posaditi sorte, ki cvetijo sočasno z glavno sorto in jo dobro oprašujejo.

Slive pri zimski rezi redčimo, spodrezujemo izrojen les in odvajamo veje na položnejše poganjke. Če želimo imeti debele plodove, moramo poleti redčiti krošnjo, da je bolje osvetljena.