SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Akcija %

Marelica (Prunus armeniaca) Ogrska MIRABOLANA

Marelica (Prunus armeniaca) Ogrska MIRABOLANA
 • Marelica (Prunus armeniaca) Ogrska MIRABOLANA
 • Marelica (Prunus armeniaca) Ogrska MIRABOLANA
Sorta je madžarskega izvora. Plod je aromatičen, odličnega, sladko kislega okusa, je cepka; to pomeni, da gre meso lepo od koščice. Cveti pozno, zori pa od srede do konca julija.
 • Cena:

  13,99 €

 • Šifra artikla:

  333059

 • Teža:

  3kg

 • EAN:

  3831086550366

Dobava: predvidoma 3 dni (oz. od razpoložljivosti pri dobavitelju)

Dodaj v košarico
KOS

Opis izdelka

Lastnosti sorte Ogrska:

RAST: rast precej bujna

RODNOST: rodnost dobra, cveti pozno

ČAS OBIRANJA: od srede do konec julija

PLODOVI: samooplodna cepka, srednje debeli plodovi, meso je oranžno rumene barve, sočno, aromatično, sladko kislega okusa, krovna barva je rdeča in je enakomerno ali pikasto porazdeljena


Podlaga mirabolana je rodna podlaga, ki vpliva na srednje bujno rast dreves.

Plodovi marelic delujejo pomlajevalno, zaradi vsebnosti niacina izboljšujejo počutje, vsebujejo veliko vitamina A in C.

Tla: zračna, globoka, ilavnata, ilavnato peščena tla, ki so dobro preskrbljena s humusom, rahlo kisla do nevtralna. Na neustreznih legah ni dobrega pridelka.

Lega: visoka, dvignjena iz dolin, odprta, zračna, BOLJŠA severna, SV ali SZ kot južna in zaprte lege. Izrazito južnih leg se raje izogibajmo, saj marelica tam prezgodaj brsti. Tla na severnih legah rabijo več časa, da se spomladi segrejejo.

Beljenje debel marelic se mora izvajati redno vsako leto, da preprečimo prezgodnje pretakanje sokov (brstenje in cvetenje) ter tako zavarujemo drevo pred pozebo.

Gojitvene oblike: palmeta, piramida in kotel.

Sadilna razdalja pri kotlasti gojitveni obliki: 5 – 5,5 m x 3 – 3,5 m

Sadilna razdalja pri gojitveni obliki palmeta: 4 – 4,7 m x 3 – 3,5 m

Zimska rez tik pred cvetenjem, da izboljšamo odganjanje bujnih enoletnih šib in korekcijska rez takoj po obiranju in kasneje v avgustu. Polovico rodnega nastavka je treba izrezati iz drevesa. Mlade poganjke razpiramo in upogibamo v avgustu. Ti poganjki bodo nosilci ogrodnega lesa. Obvezna je ustrezna zaščita proti luknjičavosti.

Če sadika ne naredi dovolj poganjkov za ogrodne veje, jih skajšamo in s tem spodbudimo obraščanje.

Nujno je redno dognojevanje z dušikom (v 3 obrokih do junija) med rastno sezono, da dobimo dobre priraste poganjkov. Na bazičnih tleh z amonsulfatom, na kislih tleh s KANom. Ko dosežejo poganjki dolžino 50 – 60 cm, jih prikrajšamo na dolžino 30 – 40 cm; s tem ukrepom spodbudimo obraščanje stranskih poganjkov.

Smolenje na marelici je znak okužbe s cvetno monilijo. Drevo se okuži skozi cvet. Sčasoma se lahko drevo v celoti posuši. Pomaga dvakratno škropljenje dreves v cvet, in ne že pred cvetenjem. Spomladi poškropimo z bakrovimi pripravki.

Če poleti opazimo sušeče posamezne vejice, te nemudoma do zdravega lesa izrežemo in zažgemo.

Vse rane, ki so nastale pri rezi drevesa obvezno premažemo s cepilno smolo, saj skoznje vdre v rastlino bakterija, ki povzroči kap marelic.