SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Akcija %

Dolenjska (Sevniška) voščenka, M9

Dolenjska (Sevniška) voščenka, M9
Dolenjska (Sevniška) voščenka je razširjena na desnem bregu Save ob reki Mirni. Ni zanesljivih podatkov o njenem izvoru, verjetno pa je nastala na območju Dolenjske kot naključni sejanec ali mutant. Uvrščamo jo med stare sorte jablan. Je diploidna sorta. Spada med najokusnejše domače sorte jabolk. Rodnost je redna, obilna in zgodnja. Drevo je bujne rasti s široko krošnjo in povešenimi vejami.
  • Cena:

    9,90 €

  • Šifra artikla:

    333513

  • EAN:

    3831086513651

Dobava: predvidoma 3 dni (oz. od razpoložljivosti pri dobavitelju)

Dodaj v košarico
kom

Opis izdelka

Podlaga M9 je šibko rastoča podlaga jablane, ki vse življenjsko obdobje potrebuje oporo (žico in količek), ni za vetrovne lege. Razdalja sajenja: 3,2–3,5 x 0,9-1,3 m. Zarodi v 2. letu. Rad jo napada voluhar, zato moramo sadiko posaditi v zaščitno košaro. Tla: lažja in srednje težka. Jablana je samoneoplodna sadna vrsta, zato sadimo vsaj dve ali tri sorte, ki se med seboj dobro oprašujejo in cvetijo v istem času. Opraševalna sorta naj ne bo oddaljena več kot 25 m od glavne sorte. Na pridelek vplivajo: razdalja sajenja, gnojenje, gojitvena oblika-rez sadnih rastlin, podlaga, tla, namakanje, vremenske razmere, zaščita pred točo, redčenje, osvetljenost dreves, bolezni in škodljivci, redno mulčenje površine pod drevesi itd. Priporočljivo je, da medvrstni prostor v nasadu zasejemo s travo in jo mulčimo po potrebi, detelje ne sejemo, ker privablja čebele. Zdrobljena trava se v roku 14 dni mineralizira. Če želimo zmanjšati vlažnost tal, pustimo travo višjo, da čim več vode izhlapi »evapotranspiracija«. Če je suho spodrežemo nižje, da prihranimo na vodi. Srednje bujne podlage poenostavijo delo; rez, obiranje in prej vstopijo v polno rodnost.

Lastnosti sorte Dolenjska (Sevniška) voščenka:

Rast:
bujna
Rodnost: redna in obilna
Čas obiranja: konec septembra
Plodovi: srednje debeli, občutljivi na otiske, meso je rumenkasto, sočno, sladko kiselkasto in aromatično, lenticele so majhne in neizrazite ter številne, občasno tudi rjaste in bolj opazne
Skladiščenje: uporabna je kmalu po obiranju in zdrži do februarja

OBČUTLJIVOST NA BOLEZNI:
- ŠKRLUP: občutljiva
- PLESEN: malo občutljiva
Višina drevesa (m):do 3,5Podlaga:M9
Razdalja sajenja (cm):3,2-3,5 x 0-9-1,3Oblika rasti:drevo
Samooplodnja:neLega:sončna
Prezimi:dapH tal:6 do 6,5
Obrezovanje:daGnojenje:občasno
Čas obiranja:konec septembra
Velikost sadeža:srednje debeli
Barva sadeža:rumenkastaOkus sadeža:sladko kiselkasto
in aromatično
Skladiščenje:do februarjaBolezni:ŠKRLUP: občutljiva
PLESEN: malo občutljiva