SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Akcija %

Krompir Gourmandine A 28/30 3 kg

Krompir Gourmandine A 28/30 3 kg
  • Krompir Gourmandine A 28/30 3 kg
Krompir Gourmandine A 28/30 3 kg je srednje zgodnja sorta krompirja, s svetlo rumeno kožico in rumeno barvo mesa. Ima srednje velike, podolgovato ovalne gomolje, s plitvimi očesci. Namenjen je sveži porabi, saj je solatni tip krompirja, ki je primeren za dolgo skladiščenje. Priporočljivo ga je spomladi zbuditi s temperaturnim šokom, sicer prične z rastjo zelo počasi. Priporočena sadilna razdalja je na 27 cm (50.000 rastlin/ha). Pridelek se odlično skladišči na 5 stopinj Celzija, in zelo dobro ohranja kakovost gomoljev.
  • Cena:

    7,99 €

  • Šifra artikla:

    333630

  • Teža:

    3,2kg

  • DOBAVITELJEVA ŠIFRA 1:

    S

  • EAN:

    3830054131880

Dobava: predvidoma 3 dni (oz. od razpoložljivosti pri dobavitelju)

Dodaj v košarico
KOS

Opis izdelka

Lastnosti sorte krompirja Gourmandine A 28/30 3 kg:



OBLIKA GOMOLJA:
Srednje veliki, podolgovato ovalni, s plitvimi očesci.

BARVA MESA:
Rumena.

BARVA KOŽICE:
Rumena.

SORTA:
Srednje zgodnja sorta. (Čas zorenja 65 - 90 dni.)

SPRAVILO PRIDELKA:
Zelo dolgo skladiščenje na 5 stopinj Celzija.

UPORABNOST:
Primeren za solate in pečenje.

SAJENJE:
Priporočljivo ga je spomladi zbuditi s temperaturnim šokom, sicer prične z rastjo zelo počasi.

RAZDALJA SAJENJA: Priporočena sadilna razdalja je na 27 cm (50.000 rastlin/ha).



Priprava na sajenje semenskega krompirja:

Seme skladiščimo v temnem, hladnem in zračnem prostoru, pri temperaturi do 4 stopinje Celzija. Čas sajenja je odvisen od vrste tal in podnebnih pogojev. Primeren čas za saditev je, ko se zemlja na globini sajenja ogreje na 9 stopinj Celzija in ne pričakujemo ohladitev. Lahka tla v toplejših območjih so v drugi polovici marca že dovolj topla, medtem ko se v hladnejših krajih sajenje prestavi šele v april.
Priporočamo, da se pred sajenjem krompir nakali. Z nakaljevanjem začnemo 14 do 21 dni pred sajenjem v svetlem prostoru pri temperaturi med 15 in 18 stopinj Celzija. Ko so kaliči veliki 10 do 15 mm, krompir sadimo na prosto in pri tem pazimo, da kaličev ne poškodujemo. Nakaljene gomolje posadimo 3 do 6 cm pod gladino zemlje, globina setve je odvisna od debeline gomoljev. Debelejši gomolji imajo več hranil in energije, zagotavljajo boljši vznik in ne nazadnje tudi pridelek.

Velikost gomoljev vpliva na pridelek. Seme velikosti 28/35 je zahtevnejše za pripravo, ima manj hranil in energije, zato potrebuje optimalne pogoje za vznik. Iz drobnejših gomoljev zraste manj stebel, nastavek gomoljev je manjši, ti pa hitreje dosežejo tržno velikost. Gostoto saditve je treba povečati. Seme velikosti 35/55 je večje, ima veliko več energije, bistveno odpornejše je na hladne pomladi, zagotavlja zanesljivejši vznik, ima večji nastavek gomoljev in prinaša večji pridelek.

Sadilne razdalje so različne, odvisne od zgodnosti sorte in debeline gomoljev. Splošna sadilna razdalja se giblje od 60 do 75 cm med vrstami in od 23 do 40 cm v vrsti glede na drugo strojno opremo za medvrstno obdelavo.

Če se odločimo za rezanje krompirja pred sajenjem, lahko z določeno količino semenskega krompirja posadimo večjo površino in s tem pričakujemo tudi nekatere pozitivne lastnosti, kot so manjši nastavek gomoljev, manjše število stebel in hitrejši pridelek tržnih gomoljev. Ne smemo pa zanemariti tveganja, ki nam ga prinaša rezanje krompirja, saj s tem prihaja do hitrejšega prenosa bolezni z gomolja na gomolj, gomolji so precej bolj dovzetni za okužbe, v mokri in hladni pomladi pa lahko tudi propadejo.

Začetek zaščite nasadov priporočamo, ko je na polju približno 50-odstoten vznik, s 50 odstotki aktivne snovi, ki je predpisana na hektar. S tem prvim tretiranjem zaščitimo nasad pred boleznimi, ki smo jih spravili na površje z obdelavo tal in so bile že predhodno v zemlji. Predvsem gre za zaščito pred krompirjevo plesnijo. Zelo pomembna je pravočasna zaščita proti škodljivcem, kot so strune in koloradski hrošč. Nasvete in sredstva za zatiranje škodljivcev ter zaščito proti boleznim dobite pri svetovalcih za varstvo rastlin v kmetijskih trgovinah.
Nasveti za vrtičkarje:
Priprava zemlje
Krompir potrebuje rahla in vlažna tla. Gredico namenjeno krompirju že pozno poleti zasejemo z rastlinami za zeleno gnojenje, ki s hitro razvijajočim koreninskim sistemom tla dobro prerahljajo in prezračijo. Posebno primerne vrste so oljna redkev, facelija in gorjušica. Če gnojimo s hlevskim gnojem, organsko maso vdelamo v tla že jeseni. Spomladi najprej potrosimo NPK gnojilo, tla zrahljamo vsaj 10 -15 cm globoko, zdrobimo grude zdrobimo in površino zravnamo. Tla pripravljamo sproti.
Nakaljevanje gomoljev in sajenje
Zabojček postavimo v svetel in topel prostor ter odkrijemo pokrov. Ko se pokažejo kaliči , temperaturo v prostoru znižamo. Gomolje nakaljujemo 4 – 6 tednov, optimalno nakaljeni gomolji imajo čvrste, 1 do 2 cm velike kaliče. Krompir sadimo marca in aprila, ko se tla ogrejejo na 9 stopinj C. Sadilna razdalja naj bo 60 cm med vrstami in 40 cm v vrsti. Globina sajenja je 3 do 6 cm. Pazimo, da kaličev pri sajenju ne poškodujemo. Za hitrejši vznik in zaščito pred pozebo vrste prekrijemo z agrokopreno.
Okopavanje in osipanje
Ko grmi dosežejo 15 do 20 cm, krompir okopljemo in osujemo. S tem tla prerahljamo, uničimo plevel, zadržimo vlago v tleh in preprečimo pozelenitev gomoljev. Pazimo, da ne poškodujemo korenin in podzemnih stebel. Po potrebi, vrste lahko čez čas ponovno osujemo.
Zalivanje
Krompir največ vode potrebuje v fazi, ko se debelijo gomolji. Zalivamo med vrste, zgodaj zjutraj ali proti večeru. Velja, da je vlage dovolj, ko se glinasta zemlja da gnesti oz. se peščena zemlja stisne v kepo.
Varstvo pridelka
Krompir največ vode potrebuje v fazi, ko se debelijo gomolji. Zalivamo med vrste, zgodaj zjutraj ali proti večeru. Velja, da je vlage dovolj, ko se glinasta zemlja da gnesti oz. se peščena zemlja stisne v kepo.
Pridelek
Ko se cima obarva rumeno, je krompir primeren za izkop. Izkopavamo v suhem vremenu, poškodovane gomolje ločimo od zdravih. Za skladiščenje so primerni samo zdrave gomolji.