Krompir Casablanca SE/E 35/55 5 Kg zg.s
Krompir Casablanca je srednje zgodnja sorta krompirja, ki je priljubljena zaradi svoje visoke produktivnosti, odpornosti na bolezni in odličnega okusa.
- Cena:
7,90 €
- Šifra artikla:
333678
- Teža:
5,2kg
- EAN:
3830054132740
Dobava: predvidoma 3 dni (oz. od razpoložljivosti pri dobavitelju)
KOS
Opis izdelka
Krompir Casablanca je srednje zgodnja sorta krompirja, ki je priljubljena zaradi svoje visoke produktivnosti, odpornosti na bolezni in odličnega okusa. Casablanca je znan po svojih kakovostnih gomoljih, ki so enotni in dobro skladiščeni, kar je zelo cenjeno pri pridelovalcih.
Lastnosti krompirja Casablanca
- Oblika gomoljev: Ovalna do podolgovata, srednje velika do velika.
- Barva lupine: Svetlo rjava, gladka.
- Barva mesa: Bledo rumena.
- Tekstura: Srednje škrobna, čvrsta, rahlo kremasta tekstura.
- Kulinarična uporaba: Casablanca je primeren za kuhanje, pečenje, pripravo pomfrita, pire krompirja in solat.
Prednosti sorte Casablanca
- Visok pridelek: Sorta daje enakomerne in velike gomolje, kar omogoča dober tržni pridelek.
- Odpornost na bolezni: Casablanca je odporna na številne bolezni krompirja, vključno z ogorčicami, krompirjevim rakom in nekaterimi glivičnimi boleznimi.
- Dobro skladiščenje: Gomolji se dobro skladiščijo, ohranijo svojo kakovost in niso nagnjeni k hitremu kvarjenju.
- Prilagodljivost: Sorta uspeva v različnih vrstah tal in podnebnih razmerah, kar omogoča širok spekter pridelovalnih območij.
- Vsestranska uporaba: Casablanca je primerna za številne kulinarične priprave, zaradi česar je zelo priljubljena med kuharji in potrošniki.
Nasveti za sajenje in nego
- Priprava tal: Tla naj bodo rodovitna, rahla in dobro odcedna. Pred sajenjem jih obogatite z organskimi gnojili.
- Čas sajenja: Spomladi, ko so tla dovolj ogreta (10–12 °C).
- Razdalja: Sadite gomolje z razmikom 30–35 cm, vrste pa naj bodo oddaljene 60–70 cm.
- Zalivanje: Redno zalivanje je pomembno, še posebej v sušnih obdobjih, da zagotovite zdrav razvoj gomoljev.
- Gnojenje: Uporabite gnojila z več kalija za podporo zdravemu razvoju gomoljev in izboljšanje kakovosti pridelka.
Uporaba v kulinariki
Krompir Casablanca je zelo vsestranski:
- Pomfrit: Zlato rjav, hrustljav in okusen.
- Pečen krompir: Ima hrustljavo skorjo in mehko notranjost.
- Pire krompir: Kremast in mehak, idealen za priloge.
- Kuhan krompir: Ohranitev oblike naredi to sorto primernega za pripravo solat.
Krompir Casablanca je odlična izbira za pridelovalce, ki iščejo sorto z odpornostjo na bolezni, visokim pridelkom in široko kulinarično uporabnostjo.
Lastnosti krompirja Casablanca
- Oblika gomoljev: Ovalna do podolgovata, srednje velika do velika.
- Barva lupine: Svetlo rjava, gladka.
- Barva mesa: Bledo rumena.
- Tekstura: Srednje škrobna, čvrsta, rahlo kremasta tekstura.
- Kulinarična uporaba: Casablanca je primeren za kuhanje, pečenje, pripravo pomfrita, pire krompirja in solat.
Prednosti sorte Casablanca
- Visok pridelek: Sorta daje enakomerne in velike gomolje, kar omogoča dober tržni pridelek.
- Odpornost na bolezni: Casablanca je odporna na številne bolezni krompirja, vključno z ogorčicami, krompirjevim rakom in nekaterimi glivičnimi boleznimi.
- Dobro skladiščenje: Gomolji se dobro skladiščijo, ohranijo svojo kakovost in niso nagnjeni k hitremu kvarjenju.
- Prilagodljivost: Sorta uspeva v različnih vrstah tal in podnebnih razmerah, kar omogoča širok spekter pridelovalnih območij.
- Vsestranska uporaba: Casablanca je primerna za številne kulinarične priprave, zaradi česar je zelo priljubljena med kuharji in potrošniki.
Nasveti za sajenje in nego
- Priprava tal: Tla naj bodo rodovitna, rahla in dobro odcedna. Pred sajenjem jih obogatite z organskimi gnojili.
- Čas sajenja: Spomladi, ko so tla dovolj ogreta (10–12 °C).
- Razdalja: Sadite gomolje z razmikom 30–35 cm, vrste pa naj bodo oddaljene 60–70 cm.
- Zalivanje: Redno zalivanje je pomembno, še posebej v sušnih obdobjih, da zagotovite zdrav razvoj gomoljev.
- Gnojenje: Uporabite gnojila z več kalija za podporo zdravemu razvoju gomoljev in izboljšanje kakovosti pridelka.
Uporaba v kulinariki
Krompir Casablanca je zelo vsestranski:
- Pomfrit: Zlato rjav, hrustljav in okusen.
- Pečen krompir: Ima hrustljavo skorjo in mehko notranjost.
- Pire krompir: Kremast in mehak, idealen za priloge.
- Kuhan krompir: Ohranitev oblike naredi to sorto primernega za pripravo solat.
Krompir Casablanca je odlična izbira za pridelovalce, ki iščejo sorto z odpornostjo na bolezni, visokim pridelkom in široko kulinarično uporabnostjo.