Krompir Agata A 28/35 3 kg
Kropir Agata je zgodnja sorta semenskega krompirja, ki je v svetu močno uveljavljena in je zelo tolerantna na hladne pomladi.
- Cena:
6,45 €
- Šifra artikla:
333737
- Teža:
3,2kg
- EAN:
3830054132887
Dobava: predvidoma 3 dni (oz. od razpoložljivosti pri dobavitelju)
KOS
Opis izdelka
Uporabnost in lastnosti: | zgodnja sorta |
Gomolji: | okroglo ovalni, zelo plitva očesca, lepa in gladka kožica |
Pridelek: | velik, za pridelavo ranega krompirja, odlična sorta za pranje, pakiranje in prodajo na tržnici. |
Bolezni: | odporna na krompirjevo plesen, odporna na nematode Ro1, Ro4, Ro5 |
Skladiščenje: | ima povprečno dormanco in je primerna za srednje dolgo, skladiščenje (6 mesecev) pri temperaturi 4,5°C. |
Nasveti za pridelavo: | zahteva dobra, globoka tla, dobro preskrbljena z vlago. Pri pridelavi je obvezno upoštevanje kolobarja, da pride na isto površino prvič v treh ali raje štirih letih. Zaradi srednjega nastavka gomoljev sadimo na razdaljo 31-32 cm v vrsti ali približno 43.000 rastlin/ha. Gnojimo s 140-160 kg N/ha, 100 kg P2O5 /ha in 200 - 250 kg K2O/ha. Zaželjeno je obilnejše gnojenje z dušikom in uporaba kalija v sulfatni obliki, ker poviša vsebnost sušine. Agata je sorta krompirja, ki je zelo občutljiva na ozek kolobar. |
Zrelostni razred: | zgodnja sorta |
Barva kožice / mesa: | svetlo rumena/ svetlo rumena |
Pridelek: | velik |
Jedilni tip: | AB (primerna za kuhanje, z nizko vsebnostjo suhe snovi) |
Pomen jedilnih tipov:
A - solatni tip krompirja; struktura mesa gomoljev je čvrsta, tekstura je drobnozrnata in fina, krompir se ne razkuha in se odlično reže
B - vsestransko uporaben krompir; struktura mesa je srednje čvrsta, tekstura je drobnozrnata, gomolji so precej čvrsti, delno moknati, krompir se ne razkuha in je vsestransko uporaben za kuhanje, pečenje, praženje ter cvrtje
C - precej moknat krompir; struktura mesa je rahla, tekstura je grobozrnata, gomolji so moknati, krompir se srednje do precej razkuha in je primeren za predelavo v pomfrit ali čips ter za pripravo pirejev, kašic, kroketov in jedi iz krompirjevega testa
D - moknat krompir za predelavo v škrob; se ne prideluje v Sloveniji
AB in BC - vmesna tipa; krompir ima lastnosti osnovnih tipov