Krompir Rousseau A 28/35 3 kg
Krompir Rousseau je srednje zgodnja sorta krompirja, cenjena zaradi svoje odpornosti na bolezni, dobrega okusa in visoke produktivnosti.
- Cena:
6,60 €
- Šifra artikla:
333758
- DOBAVITELJEVA ŠIFRA 1:
ROUSA283530414
- EAN:
3830054133914
Dobava: predvidoma 3 dni (oz. od razpoložljivosti pri dobavitelju)
KOS
Opis izdelka
Krompir Rousseau je srednje zgodnja sorta krompirja, cenjena zaradi svoje odpornosti na bolezni, dobrega okusa in visoke produktivnosti. Rousseau je idealen za pridelovalce, ki iščejo sorto z zanesljivim pridelkom in široko kulinarično uporabnostjo.
Lastnosti krompirja Rousseau
- Oblika gomoljev: Ovalna do podolgovata, srednje velika do velika.
- Barva lupine: Rjava do svetlo rjava, gladka.
- Barva mesa: Svetlo rumena.
- Tekstura: Srednje škrobna, čvrsta, rahlo kremasta tekstura.
- Kulinarična uporaba: Rousseau je primeren za kuhanje, pečenje, pripravo pomfrita, pire krompirja in solat.
Prednosti sorte Rousseau
- Visok pridelek: Sorte Rousseau dajejo velike, enakomerne gomolje, kar omogoča dober tržni pridelek.
- Odpornost na bolezni: Rousseau je odporen na številne bolezni krompirja, vključno s krompirjevim rakom, ogorčicami in nekaterimi glivičnimi boleznimi.
- Dobro skladiščenje: Gomolji se dobro skladiščijo in ohranijo svojo kakovost tudi po daljšem obdobju.
- Prilagodljivost: Sorta uspeva v različnih vrstah tal in podnebnih razmerah, kar omogoča širok spekter pridelovalnih območij.
- Vsestranska uporaba: Rousseau je primeren za številne kulinarične priprave, zaradi česar je zelo priljubljen med kuharji in potrošniki.
Nasveti za sajenje in nego
- Priprava tal: Tla naj bodo rodovitna, rahla in dobro odcedna. Pred sajenjem jih obogatite z organskimi gnojili.
- Čas sajenja: Spomladi, ko so tla dovolj ogreta (10–12 °C).
- Razdalja: Sadite gomolje z razmikom 30–35 cm, vrste pa naj bodo oddaljene 60–70 cm.
- Zalivanje: Redno zalivanje je pomembno, še posebej v sušnih obdobjih, da zagotovite zdrav razvoj gomoljev.
- Gnojenje: Uporabite gnojila z več kalija za podporo zdravemu razvoju gomoljev in izboljšanje kakovosti pridelka.
Uporaba v kulinariki
Krompir Rousseau je zelo vsestranski:
- Pomfrit: Zlato rjav, hrustljav in okusen.
- Pečen krompir: Ima hrustljavo skorjo in mehko notranjost.
- Pire krompir: Kremast in mehak, idealen za priloge.
- Kuhan krompir: Ohranitev oblike naredi to sorto primernega za pripravo solat.
Krompir Rousseau je odlična izbira za pridelovalce, ki iščejo sorto z odpornostjo na bolezni, visokim pridelkom in široko kulinarično uporabnostjo.
Lastnosti krompirja Rousseau
- Oblika gomoljev: Ovalna do podolgovata, srednje velika do velika.
- Barva lupine: Rjava do svetlo rjava, gladka.
- Barva mesa: Svetlo rumena.
- Tekstura: Srednje škrobna, čvrsta, rahlo kremasta tekstura.
- Kulinarična uporaba: Rousseau je primeren za kuhanje, pečenje, pripravo pomfrita, pire krompirja in solat.
Prednosti sorte Rousseau
- Visok pridelek: Sorte Rousseau dajejo velike, enakomerne gomolje, kar omogoča dober tržni pridelek.
- Odpornost na bolezni: Rousseau je odporen na številne bolezni krompirja, vključno s krompirjevim rakom, ogorčicami in nekaterimi glivičnimi boleznimi.
- Dobro skladiščenje: Gomolji se dobro skladiščijo in ohranijo svojo kakovost tudi po daljšem obdobju.
- Prilagodljivost: Sorta uspeva v različnih vrstah tal in podnebnih razmerah, kar omogoča širok spekter pridelovalnih območij.
- Vsestranska uporaba: Rousseau je primeren za številne kulinarične priprave, zaradi česar je zelo priljubljen med kuharji in potrošniki.
Nasveti za sajenje in nego
- Priprava tal: Tla naj bodo rodovitna, rahla in dobro odcedna. Pred sajenjem jih obogatite z organskimi gnojili.
- Čas sajenja: Spomladi, ko so tla dovolj ogreta (10–12 °C).
- Razdalja: Sadite gomolje z razmikom 30–35 cm, vrste pa naj bodo oddaljene 60–70 cm.
- Zalivanje: Redno zalivanje je pomembno, še posebej v sušnih obdobjih, da zagotovite zdrav razvoj gomoljev.
- Gnojenje: Uporabite gnojila z več kalija za podporo zdravemu razvoju gomoljev in izboljšanje kakovosti pridelka.
Uporaba v kulinariki
Krompir Rousseau je zelo vsestranski:
- Pomfrit: Zlato rjav, hrustljav in okusen.
- Pečen krompir: Ima hrustljavo skorjo in mehko notranjost.
- Pire krompir: Kremast in mehak, idealen za priloge.
- Kuhan krompir: Ohranitev oblike naredi to sorto primernega za pripravo solat.
Krompir Rousseau je odlična izbira za pridelovalce, ki iščejo sorto z odpornostjo na bolezni, visokim pridelkom in široko kulinarično uporabnostjo.