SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Akcija %

Krompir Marabel A 28/35 10kg

Krompir Marabel A 28/35 10kg
Marabel je druga najbolj razširjena sorta krompirja v Sloveniji. Uporaben je za pripravo različnih jedi. Zelo dobro je bila ocenjena na Ocenjevanju najbolj primernih sort krompirja za praženje v letu 2012 v organizaciji Društva praženega krompirja Slovenije. Primerna za pranje, pakiranje, lupljenje in transport ter prodajo v supermarketih
  • Cena:

    25,60 €

  • Šifra artikla:

    33619

  • Teža:

    10,2kg

  • EAN:

    3830006946043

Dobava: predvidoma 3 dni (oz. od razpoložljivosti pri dobavitelju)

Dodaj v košarico
KOS

Opis izdelka

 

Uporabnost in lastnosti:marabel je v Sloveniji postal najbolj priljubljena zgodnja sorta. Med porabniki se je zelo razširil zaradi svoje kakovosti in široke uporabnosti.
Gomolji:gomolj z gladko rumeno kožico, rumenim mesom, ki ne posivi po kuhanju, izrednega okusa. Odličen izgled.
Pridelek:nastavi srednje število večjih in izenačenih gomoljev.
Bolezni:hiter mladostni razvoj, zelo odporna na plesen na gomoljih in rjavo pegavost v mesu.
Skladiščenje:se dobro skladišči.
Nasveti za pridelavo:zahteva dobra, globoka tla, dobro preskrbljena z vlago. Pri pridelavi je obvezno upoštevanje kolobarja, da pride na isto površino prvič v treh ali raje štirih letih. Zaradi srednjega nastavka gomoljev sadimo na razdaljo 31-32 cm v vrsti ali približno 43.000 rastlin/ha. Gnojimo s 140-160 kg N/ha, 100 kg P2O5 /ha in 200 - 250 kg K2O/ha. Zaželjeno je obilnejše gnojenje z dušikom in uporaba kalija v sulfatni obliki, ker poviša vsebnost sušine. Marabel je sorta krompirja, ki je zelo občutljiva na ozek kolobar.
 
Zrelostni razred:zelo zgodnja
Barva kožice / mesa:rumena / rumena
Pridelek:velik
Jedilni tip:B

Pomen jedilnih tipov:
A - solatni tip krompirja; struktura mesa gomoljev je čvrsta, tekstura je drobnozrnata in fina, krompir se ne razkuha in se odlično reže
B - vsestransko uporaben krompir; struktura mesa je srednje čvrsta, tekstura je drobnozrnata, gomolji so precej čvrsti, delno moknati, krompir se ne razkuha in je vsestransko uporaben za kuhanje, pečenje, praženje ter cvrtje
C - precej moknat krompir; struktura mesa je rahla, tekstura je grobozrnata, gomolji so moknati, krompir se srednje do precej razkuha in je primeren za predelavo v pomfrit ali čips ter za pripravo pirejev, kašic, kroketov in jedi iz krompirjevega testa
D - moknat krompir za predelavo v škrob; se ne prideluje v Sloveniji
AB in BC - vmesna tipa; krompir ima lastnosti osnovnih tipov