Krompir Marabel A 28/35 10kg
Marabel je druga najbolj razširjena sorta krompirja v Sloveniji. Uporaben je za pripravo različnih jedi. Zelo dobro je bila ocenjena na Ocenjevanju najbolj primernih sort krompirja za praženje v letu 2012 v organizaciji Društva praženega krompirja Slovenije. Primerna za pranje, pakiranje, lupljenje in transport ter prodajo v supermarketih
- Cena:
25,60 €
- Šifra artikla:
33619
- Teža:
10,2kg
- EAN:
3830006946043
Dobava: predvidoma 3 dni (oz. od razpoložljivosti pri dobavitelju)
KOS
Opis izdelka
Uporabnost in lastnosti: | marabel je v Sloveniji postal najbolj priljubljena zgodnja sorta. Med porabniki se je zelo razširil zaradi svoje kakovosti in široke uporabnosti. |
Gomolji: | gomolj z gladko rumeno kožico, rumenim mesom, ki ne posivi po kuhanju, izrednega okusa. Odličen izgled. |
Pridelek: | nastavi srednje število večjih in izenačenih gomoljev. |
Bolezni: | hiter mladostni razvoj, zelo odporna na plesen na gomoljih in rjavo pegavost v mesu. |
Skladiščenje: | se dobro skladišči. |
Nasveti za pridelavo: | zahteva dobra, globoka tla, dobro preskrbljena z vlago. Pri pridelavi je obvezno upoštevanje kolobarja, da pride na isto površino prvič v treh ali raje štirih letih. Zaradi srednjega nastavka gomoljev sadimo na razdaljo 31-32 cm v vrsti ali približno 43.000 rastlin/ha. Gnojimo s 140-160 kg N/ha, 100 kg P2O5 /ha in 200 - 250 kg K2O/ha. Zaželjeno je obilnejše gnojenje z dušikom in uporaba kalija v sulfatni obliki, ker poviša vsebnost sušine. Marabel je sorta krompirja, ki je zelo občutljiva na ozek kolobar. |
Zrelostni razred: | zelo zgodnja |
Barva kožice / mesa: | rumena / rumena |
Pridelek: | velik |
Jedilni tip: | B |
Pomen jedilnih tipov:
A - solatni tip krompirja; struktura mesa gomoljev je čvrsta, tekstura je drobnozrnata in fina, krompir se ne razkuha in se odlično reže
B - vsestransko uporaben krompir; struktura mesa je srednje čvrsta, tekstura je drobnozrnata, gomolji so precej čvrsti, delno moknati, krompir se ne razkuha in je vsestransko uporaben za kuhanje, pečenje, praženje ter cvrtje
C - precej moknat krompir; struktura mesa je rahla, tekstura je grobozrnata, gomolji so moknati, krompir se srednje do precej razkuha in je primeren za predelavo v pomfrit ali čips ter za pripravo pirejev, kašic, kroketov in jedi iz krompirjevega testa
D - moknat krompir za predelavo v škrob; se ne prideluje v Sloveniji
AB in BC - vmesna tipa; krompir ima lastnosti osnovnih tipov