Krompir KIS SORA E28-35 50kos
Semenski krompir KIS SORA je najbolj priljubljena domača srednje pozna sorta.
- Cena:
10,60 €
- Šifra artikla:
33623
- Teža:
25kg
- EAN:
3830028636021
Dobava: predvidoma 3 dni (oz. od razpoložljivosti pri dobavitelju)
KOS
Opis izdelka
Uporabnost in lastnosti: | Odličen čvrst večnamenski jedilni krompir, primeren za kuhanje, pečenje in za pripravo odlične krompirjeve solate. KIS sora je izjemno okusna sorta s srednje čvrstim mesom, primerna za ozimnico do pozne pomladi. |
Gomolji: | Gomolji z gladko svetlo kožico so srednje številni, srednje debeli in ovalne oblike. Meso je krem belo, očesa srednje globoka, kožica je svetla. Gomolji se zelo dobro ločijo od stolonov. KIS sora je občutljiva na plesen na gomoljih. |
Pridelek: | zelo velik |
Bolezni: | Je srednje odporna sorta na krompirjevo plesen, zato mora biti zaščita proti plesni in črni listni pegavosti redna in sprotna. Rastlina mora biti zaščitena preventivno pred prvim pojavom plesni in do izkopa. Ker je občutljiva na plesen na gomoljih, mora biti ob izkopu zdrava, da kasneje ne gnije v skladišču. Odporna je proti rjavi pegavosti in votlemu srcu v mesu. Zaradi svojih lastnosti ni posebej primerna za ekološki način pridelovanja. |
Skladiščenje: | Se dobro skladišči do pozne spomladi. |
Nasveti za pridelavo: | KIS sora je primerna za srednje globoka do globoka humusna tla, za lahka peščena tla je manj primerna. Zelo dobro se odziva na namakanje. Zaradi večjega nastavka gomoljev sadimo nekoliko redkeje, 35 cm v vrsti (75 cm med vrstami). Gnojimo s hlevskim gnojem ter z mineralnimi gnojili s 170 do 200 kg N/ha, 120 kg P2O5 , ter 250 kg K2O. Odmerek dušika razdelimo v dva do tri obroke. KIS sora je ena redkih sort, ki dobro prenaša nizke skladiščne temperature in ne pride do slajenja mesa gomoljev. Priporočamo nakaljevanje gomoljev. Primerna je za pranje in ščetkanje. |
Zrelostni razred: | srednje pozna sorta |
Barva kožice / mesa: | bela / kremno bele |
Pridelek: | velik |
Jedilni tip: | A (primeren za kuhanje, pečenje in za pripravo odličnih solat) |
Pomen jedilnih tipov:
A - solatni tip krompirja; struktura mesa gomoljev je čvrsta, tekstura je drobnozrnata in fina, krompir se ne razkuha in se odlično reže
B - vsestransko uporaben krompir; struktura mesa je srednje čvrsta, tekstura je drobnozrnata, gomolji so precej čvrsti, delno moknati, krompir se ne razkuha in je vsestransko uporaben za kuhanje, pečenje, praženje ter cvrtje
C - precej moknat krompir; struktura mesa je rahla, tekstura je grobozrnata, gomolji so moknati, krompir se srednje do precej razkuha in je primeren za predelavo v pomfrit ali čips ter za pripravo pirejev, kašic, kroketov in jedi iz krompirjevega testa
D - moknat krompir za predelavo v škrob; se ne prideluje v Sloveniji
AB in BC - vmesna tipa; krompir ima lastnosti osnovnih tipov