Krompir sorta Kennebec E 35/50 25 kg
Krompir sorta Kennebec je najbolj razširjena belomesnata sorta krompirja. Je odličen jedilni krompir, ki se zelo dobro skladišči. Jedilni tip BC. Široko uporabna sorta z belim mesom, primeren tudi za pomfrit.
- Cena:
31,20 €
- Šifra artikla:
33635
- EAN:
3830006942458
- EAN:
3830006946715
- EAN:
3830054130913
- EAN:
3830006942458
- EAN:
3830006942458
Dobava: predvidoma 5 dni
kom
Opis izdelka
Uporabnost in lastnosti: | srednje pozna sorta |
Gomolji: | okroglo ovalni, zelo veliki, kožica je svetlo rumena, meso je bele barve, očesa so plitva |
Pridelek: | izjemno velik |
Bolezni: | odporna na virus A, Yn, Yntn, odporna na plesen, odporna na krompirjev rak |
Skladiščenje: | primerna za dolgo skladiščenje, v primernem skladišču tudi do maja |
Nasveti za pridelavo: | zahteva dobra, globoka tla, dobro preskrbljena z vlago. Pri pridelavi je obvezno upoštevanje kolobarja, da pride na isto površino prvič v treh ali raje štirih letih. Zaradi srednjega nastavka gomoljev sadimo na razdaljo 31-32 cm v vrsti ali približno 43.000 rastlin/ha. Gnojimo s 140-160 kg N/ha, 100 kg P2O5 /ha in 200 - 250 kg K2O/ha. Zaželjeno je obilnejše gnojenje z dušikom in uporaba kalija v sulfatni obliki, ker poviša vsebnost sušine. Marabel je sorta krompirja, ki je zelo občutljiva na ozek kolobar. |
Zrelostni razred: | srednje pozna sorta |
Barva kožice / mesa: | svetlo rumena / bele barve |
Pridelek: | velik |
Jedilni tip: | BC (široko uporabna sorta z belim mesom, tudi za pomfrit) |
Pomen jedilnih tipov:
A - solatni tip krompirja; struktura mesa gomoljev je čvrsta, tekstura je drobnozrnata in fina, krompir se ne razkuha in se odlično reže
B - vsestransko uporaben krompir; struktura mesa je srednje čvrsta, tekstura je drobnozrnata, gomolji so precej čvrsti, delno moknati, krompir se ne razkuha in je vsestransko uporaben za kuhanje, pečenje, praženje ter cvrtje
C - precej moknat krompir; struktura mesa je rahla, tekstura je grobozrnata, gomolji so moknati, krompir se srednje do precej razkuha in je primeren za predelavo v pomfrit ali čips ter za pripravo pirejev, kašic, kroketov in jedi iz krompirjevega testa
D - moknat krompir za predelavo v škrob; se ne prideluje v Sloveniji
AB in BC - vmesna tipa; krompir ima lastnosti osnovnih tipov