Krompir Maris Bard 80 gomoljev
Maris Bard zgodnja sorta – meso bele barve.
- Cena:
8,80 €
- Šifra artikla:
33638
- EAN:
3830028635796
Dobava: predvidoma 3 dni (oz. od razpoložljivosti pri dobavitelju)
KOS
Opis izdelka
Uporabnost in lastnosti: | ima belo barvo kožice ter mesa. Zaradi velikega pridelka, hitre zrelosti, čvrstosti mesa in odpornosti proti plesni na gomoljih je še danes ena izmed najpogostejših izbir poljedelcev in vrtičkarjev. |
Gomolji: | podolgovato ovalni, veliki, kožica je bele barve, meso je bele barve, očesa so srednje plitva |
Pridelek: | zelo velik |
Bolezni: | odporna na krompirjevo plesen na gomoljih, občutljiva na krompirjevo plesen na listih, občutljiva na navadno krastavost |
Skladiščenje: | primerna za krajše skladiščenje |
Nasveti za pridelavo: | zahteva dobra, globoka tla, dobro preskrbljena z vlago. Pri pridelavi je obvezno upoštevanje kolobarja, da pride na isto površino prvič v treh ali raje štirih letih. Zaradi srednjega nastavka gomoljev sadimo na razdaljo 31-32 cm v vrsti ali približno 43.000 rastlin/ha. Gnojimo s 140-160 kg N/ha, 100 kg P2O5 /ha in 200 - 250 kg K2O/ha. Zaželjeno je obilnejše gnojenje z dušikom in uporaba kalija v sulfatni obliki, ker poviša vsebnost sušine. Marabel je sorta krompirja, ki je zelo občutljiva na ozek kolobar. |
Zrelostni razred: | zelo zgodnja |
Barva kožice / mesa: | bele / bele |
Pridelek: | velik |
Jedilni tip: | AB (primerna za pripravo vseh vrst kakovostnih jedi) |
Pomen jedilnih tipov:
A - solatni tip krompirja; struktura mesa gomoljev je čvrsta, tekstura je drobnozrnata in fina, krompir se ne razkuha in se odlično reže
B - vsestransko uporaben krompir; struktura mesa je srednje čvrsta, tekstura je drobnozrnata, gomolji so precej čvrsti, delno moknati, krompir se ne razkuha in je vsestransko uporaben za kuhanje, pečenje, praženje ter cvrtje
C - precej moknat krompir; struktura mesa je rahla, tekstura je grobozrnata, gomolji so moknati, krompir se srednje do precej razkuha in je primeren za predelavo v pomfrit ali čips ter za pripravo pirejev, kašic, kroketov in jedi iz krompirjevega testa
D - moknat krompir za predelavo v škrob; se ne prideluje v Sloveniji
AB in BC - vmesna tipa; krompir ima lastnosti osnovnih tipov