Krompir Evora A 28/35 kg
Krompir Evora je srednje zgodnja sorta, ki slovi po svoji odpornosti, visoki rodovitnosti in široki uporabi v kulinariki.
- Cena:
12,20 €
- Šifra artikla:
33681
- Teža:
5,1kg
- DOBAVITELJEVA ŠIFRA 1:
201672
- EAN:
3831111703422
Dobava: predvidoma 3 dni (oz. od razpoložljivosti pri dobavitelju)
KOS
Opis izdelka
Krompir Evora je srednje zgodnja sorta, ki slovi po svoji odpornosti, visoki rodovitnosti in široki uporabi v kulinariki. Gre za sorto, ki je priljubljena zaradi enakomerno oblikovanih gomoljev, dobre kakovosti mesa in dolge obstojnosti.
Lastnosti krompirja Evora
- Oblika gomoljev: Ovalna do rahlo podolgovata, enakomerna.
- Barva lupine: Svetlo rumena, gladka.
- Barva mesa: Svetlo rumena.
- Tekstura: Čvrsta, z nizko vsebnostjo škroba, kar omogoča uporabo v različnih jedeh.
- Kulinarična uporaba: Primerna za kuhanje, pečenje, cvrtje in pripravo pomfrita.
Prednosti sorte Evora
- Visoka rodovitnost: Sorta je zelo produktivna in zanesljiva.
- Odpornost: Odporna na večje bolezni krompirja, kot so krompirjev rak, ogorčice in krompirjeva plesen.
- Dobra skladiščenje: Dolgotrajna obstojnost pri pravilnem skladiščenju v hladnih in suhih pogojih.
- Univerzalnost: Zaradi nežne arome in čvrste teksture je primerna za najrazličnejše kuharske tehnike.
- Prilagodljivost: Dobro uspeva v različnih vrstah tal in podnebnih razmerah.
Nasveti za sajenje in nego
- Priprava tal: Tla naj bodo globoka, rodovitna in dobro odcedna. Pred sajenjem jih prekopljite in po potrebi pognojite.
- Čas sajenja: Pomlad, ko so tla ogreta na vsaj 10 °C.
- Razdalja: Sadite gomolje z razmikom 30–35 cm, vrste pa naj bodo oddaljene 60–70 cm.
- Zalivanje: Poskrbite za redno in enakomerno zalivanje, zlasti v obdobju intenzivne rasti.
- Gnojenje: Priporočljivo je uporabiti gnojilo z večjo vsebnostjo kalija in fosforja, kar spodbuja razvoj gomoljev.
Uporaba v kulinariki
Krompir Eurora je odličen za:
- Pripravo pomfrita in čipsa (hrustljav in zlato rjav).
- Kuhanje in pečenje (ohranja obliko in teksturo).
- Solate in priloge (čvrsta konsistenca).
- Enolončnice in juhe (ne razpade med kuhanjem).
Krompir Eurora je idealna izbira za pridelovalce, ki iščejo zanesljivo sorto z odličnimi pridelovalnimi in kulinaričnimi lastnostmi.
Lastnosti krompirja Evora
- Oblika gomoljev: Ovalna do rahlo podolgovata, enakomerna.
- Barva lupine: Svetlo rumena, gladka.
- Barva mesa: Svetlo rumena.
- Tekstura: Čvrsta, z nizko vsebnostjo škroba, kar omogoča uporabo v različnih jedeh.
- Kulinarična uporaba: Primerna za kuhanje, pečenje, cvrtje in pripravo pomfrita.
Prednosti sorte Evora
- Visoka rodovitnost: Sorta je zelo produktivna in zanesljiva.
- Odpornost: Odporna na večje bolezni krompirja, kot so krompirjev rak, ogorčice in krompirjeva plesen.
- Dobra skladiščenje: Dolgotrajna obstojnost pri pravilnem skladiščenju v hladnih in suhih pogojih.
- Univerzalnost: Zaradi nežne arome in čvrste teksture je primerna za najrazličnejše kuharske tehnike.
- Prilagodljivost: Dobro uspeva v različnih vrstah tal in podnebnih razmerah.
Nasveti za sajenje in nego
- Priprava tal: Tla naj bodo globoka, rodovitna in dobro odcedna. Pred sajenjem jih prekopljite in po potrebi pognojite.
- Čas sajenja: Pomlad, ko so tla ogreta na vsaj 10 °C.
- Razdalja: Sadite gomolje z razmikom 30–35 cm, vrste pa naj bodo oddaljene 60–70 cm.
- Zalivanje: Poskrbite za redno in enakomerno zalivanje, zlasti v obdobju intenzivne rasti.
- Gnojenje: Priporočljivo je uporabiti gnojilo z večjo vsebnostjo kalija in fosforja, kar spodbuja razvoj gomoljev.
Uporaba v kulinariki
Krompir Eurora je odličen za:
- Pripravo pomfrita in čipsa (hrustljav in zlato rjav).
- Kuhanje in pečenje (ohranja obliko in teksturo).
- Solate in priloge (čvrsta konsistenca).
- Enolončnice in juhe (ne razpade med kuhanjem).
Krompir Eurora je idealna izbira za pridelovalce, ki iščejo zanesljivo sorto z odličnimi pridelovalnimi in kulinaričnimi lastnostmi.