Krompir Maris Bard E 28/35 25kg
Sorta Maris Bard ima belo barvo kožice ter mesa.
- Cena:
47,20 €
- Šifra artikla:
33684
- EAN:
3830054132146
Zaloga: na zalogi
kom
Opis izdelka
Lastnosti sorte:
Sorta Maris bard ima belo barvo kožice ter mesa. Zaradi velikega pridelka, hitre zrelosti, čvrstosti mesa in odpornosti proti plesni na gomoljih je še danes ena izmed najpogostejših izbir poljedelcev in vrtičkarjev.
Uporabnost in lastnosti: | ima belo barvo kožice ter mesa. Zaradi velikega pridelka, hitre zrelosti, čvrstosti mesa in odpornosti proti plesni na gomoljih je še danes ena izmed najpogostejših izbir poljedelcev in vrtičkarjev. |
Gomolji: | podolgovato ovalni, veliki, kožica je bele barve, meso je bele barve, očesa so srednje plitva |
Pridelek: | zelo velik |
Bolezni: | odporna na krompirjevo plesen na gomoljih, občutljiva na krompirjevo plesen na listih, občutljiva na navadno krastavost |
Skladiščenje: | primerna za krajše skladiščenje |
Nasveti za pridelavo: | zahteva dobra, globoka tla, dobro preskrbljena z vlago. Pri pridelavi je obvezno upoštevanje kolobarja, da pride na isto površino prvič v treh ali raje štirih letih. Zaradi srednjega nastavka gomoljev sadimo na razdaljo 31-32 cm v vrsti ali približno 43.000 rastlin/ha. Gnojimo s 140-160 kg N/ha, 100 kg P2O5 /ha in 200 - 250 kg K2O/ha. Zaželjeno je obilnejše gnojenje z dušikom in uporaba kalija v sulfatni obliki, ker poviša vsebnost sušine. Marabel je sorta krompirja, ki je zelo občutljiva na ozek kolobar. |
Zrelostni razred: | zelo zgodnja |
Barva kožice / mesa: | bele / bele |
Pridelek: | velik |
Jedilni tip: | AB (primerna za pripravo vseh vrst kakovostnih jedi) |
Pomen jedilnih tipov:
A - solatni tip krompirja; struktura mesa gomoljev je čvrsta, tekstura je drobnozrnata in fina, krompir se ne razkuha in se odlično reže
B - vsestransko uporaben krompir; struktura mesa je srednje čvrsta, tekstura je drobnozrnata, gomolji so precej čvrsti, delno moknati, krompir se ne razkuha in je vsestransko uporaben za kuhanje, pečenje, praženje ter cvrtje
C - precej moknat krompir; struktura mesa je rahla, tekstura je grobozrnata, gomolji so moknati, krompir se srednje do precej razkuha in je primeren za predelavo v pomfrit ali čips ter za pripravo pirejev, kašic, kroketov in jedi iz krompirjevega testa
D - moknat krompir za predelavo v škrob; se ne prideluje v Sloveniji
AB in BC - vmesna tipa; krompir ima lastnosti osnovnih tipov