Krompir KIS Slavnik 35/50 2,5kg - agronet.si

Obvestilo o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska, ki ne hranijo osebnih podatkov.

Več o uporabi piškotkov
SL HR
Količina:

0


Znesek:

0,00

Akcija %

Krompir KIS Slavnik 35/50 2,5kg

Krompir KIS Slavnik 35/50 2,5kg
Krompir KIS Slavnik E 35/50 je zelo zgodnja sorta.
 • Cena:

  5,80 €

 • Šifra artikla:

  33736

 • DOBAVITELJEVA ŠIFRA 1:

  3838567028215

 • EAN:

  3830067586172

Dobava: predvidoma 3 dni

Dodaj v košarico
kom

Opis izdelka

 

Uporabnost in lastnosti:KIS Slavnik priporočamo za pridelovanje najzgodnejšega mladega krompirja na njivah ali v vrtovih. Sorta je zelo primerna tako za tržno pridelavo mladega krompirja kot za lastno porabo. Primerna je za pridelovanje pod prekrivno tkanino. KIS slavnik je kakovostna sorta široke uporabnosti. Po kuhanju ne posivi. 
Gomolji:tvori manjše število zelo velikih izenačenih gomoljev, ovalne oblike, ki imajo rumeno gladko kožico in plitva očesa.
Pridelek:zelo velik. Ob zrelosti je mogoče doseči končni pridelek do 50 t/ha, tudi z več kot 90 % tržnega pridelka. 
Bolezni:je srednje odporna sorta na krompirjevo plesen, zato mora biti zaščita proti plesni in črni listni pegavosti redna in sprotna. Rastlina mora biti zaščitena preventivno pred prvim pojavom plesni in do izkopa. Ker je občutljiva na plesen na gomoljih, mora biti ob izkopu zdrava, da kasneje ne gnije v skladišču. Odporna je proti rjavi pegavosti in votlemu srcu v mesu. Zaradi svojih lastnosti ni posebej primerna za ekološki način pridelovanja.
Skladiščenje:čeprav je zelo zgodnja sorta se srednje dobro skladišči. 
Nasveti za pridelavo:KIS slavnik je zelo zgodnja sorta, ki jo pridelujemo na globokih tleh primernih za krompir. Ob ustrezni oskrbi z vodo zelo dobro uspeva tudi na lahkih peščenih tleh. Priporočamo nakaljevanje pri nižjih temperaturah (12 do 15°C), da dosežemo kalitev večine očes. Nakaljeno seme sadimo na 30-32 cm v vrsti pri medvrstni razdalji 65 do 75 cm in na običajno globino sajenja. Z mineralnimi gnojili gnojimo s 100-140 kg N/ha, 80 kg P₂O₂/ha in do 200 kg K₂O/ha. Za najzgodnejše pridelke uporabimo manjše odmerke dušika in sadimo 5 rastlin/m², ker sorta nastavlja manjše število gomoljev na rastlino. Za kasnejše pridelke lahko sadimo tudi gosteje in uporabimo večje odmerke dušika. 
Zrelostni razred:zelo zgodnja
Barva kožice / mesa:rumena / sv. rumena
Pridelek:zelo velik
Jedilni tip:B (vsestransko uporaben krompir)

Pomen jedilnih tipov:
A - solatni tip krompirja; struktura mesa gomoljev je čvrsta, tekstura je drobnozrnata in fina, krompir se ne razkuha in se odlično reže
B - vsestransko uporaben krompir; struktura mesa je srednje čvrsta, tekstura je drobnozrnata, gomolji so precej čvrsti, delno moknati, krompir se ne razkuha in je vsestransko uporaben za kuhanje, pečenje, praženje ter cvrtje
C - precej moknat krompir; struktura mesa je rahla, tekstura je grobozrnata, gomolji so moknati, krompir se srednje do precej razkuha in je primeren za predelavo v pomfrit ali čips ter za pripravo pirejev, kašic, kroketov in jedi iz krompirjevega testa
D - moknat krompir za predelavo v škrob; se ne prideluje v Sloveniji
AB in BC - vmesna tipa; krompir ima lastnosti osnovnih tipov