Krompir Maris Bard E 35/55 2,5 kg
Krompir Marisbard je srednje zgodnja sorta krompirja, ki je priljubljena zaradi svoje odpornosti na bolezni, visokega pridelka in kakovosti gomoljev.
- Cena:
4,20 €
- Šifra artikla:
33778
- DOBAVITELJEVA ŠIFRA 1:
201635
- EAN:
3831111703545
Dobava: predvidoma 3 dni (oz. od razpoložljivosti pri dobavitelju)
KOS
Opis izdelka
Krompir Marisbard je srednje zgodnja sorta krompirja, ki je priljubljena zaradi svoje odpornosti na bolezni, visokega pridelka in kakovosti gomoljev. Sorta je zelo cenjena v komercialni pridelavi in za domače vrtnarjenje zaradi svojih kulinaričnih lastnosti in enostavne nege.
Lastnosti krompirja Marisbard
- Oblika gomoljev: Ovalna, srednje velika do velika.
- Barva lupine: Svetlo rjava do svetlo rumena, gladka.
- Barva mesa: Bledo rumena.
- Tekstura: Srednje škrobna, čvrsta in kremasta tekstura.
- Kulinarična uporaba: Idealna za kuhanje, pečenje, pripravo pomfrita, pire krompirja in solate.
Prednosti sorte Marisbard
- Visok pridelek: Sorta daje velike, enakomerne gomolje, ki omogočajo dober tržni pridelek.
- Odpornost na bolezni: Marisbard je odporen na številne bolezni krompirja, vključno z ogorčicami in krompirjevim rakom.
- Dobro skladiščenje: Gomolji se dobro skladiščijo, ohranjajo svojo kakovost skozi daljše obdobje.
- Prilagodljivost: Sorta uspeva v različnih vrstah tal in podnebnih razmerah, kar omogoča široko uporabo pri različnih metodah pridelave.
- Vsestranska uporaba: Primerna za širok spekter kulinaričnih pripravkov, kar jo naredi priljubljeno med kuharji in potrošniki.
Nasveti za sajenje in nego
- Priprava tal: Tla naj bodo rodovitna, rahla in dobro odcedna. Pred sajenjem jih obogatite z organskimi gnojili.
- Čas sajenja: Spomladi, ko so tla dovolj ogreta (10–12 °C).
-Razdalja: Sadite gomolje z razmikom 30–35 cm, vrste pa naj bodo oddaljene 60–70 cm.
-Zalivanje: Redno zalivanje je pomembno, še posebej v sušnih obdobjih, da zagotovite zdrav razvoj gomoljev.
- Gnojenje: Uporabite gnojila z več kalija za podporo zdravemu razvoju gomoljev.
Uporaba v kulinariki
- Krompir Marisbard je zelo vsestranski:
- Pomfrit: Zlato rjav, hrustljav in okusen.
- Pečen krompir: Ima hrustljavo skorjo in mehko notranjost.
- Pire krompir: Kremast in mehak, idealen za priloge.
- Kuhan krompir: Ohranitev oblike omogoča, da je primeren za pripravo solat.
Krompir Marisbard je odlična izbira za pridelovalce, ki iščejo sorto z odpornostjo, visokim pridelkom in široko kulinarično uporabnostjo
Lastnosti krompirja Marisbard
- Oblika gomoljev: Ovalna, srednje velika do velika.
- Barva lupine: Svetlo rjava do svetlo rumena, gladka.
- Barva mesa: Bledo rumena.
- Tekstura: Srednje škrobna, čvrsta in kremasta tekstura.
- Kulinarična uporaba: Idealna za kuhanje, pečenje, pripravo pomfrita, pire krompirja in solate.
Prednosti sorte Marisbard
- Visok pridelek: Sorta daje velike, enakomerne gomolje, ki omogočajo dober tržni pridelek.
- Odpornost na bolezni: Marisbard je odporen na številne bolezni krompirja, vključno z ogorčicami in krompirjevim rakom.
- Dobro skladiščenje: Gomolji se dobro skladiščijo, ohranjajo svojo kakovost skozi daljše obdobje.
- Prilagodljivost: Sorta uspeva v različnih vrstah tal in podnebnih razmerah, kar omogoča široko uporabo pri različnih metodah pridelave.
- Vsestranska uporaba: Primerna za širok spekter kulinaričnih pripravkov, kar jo naredi priljubljeno med kuharji in potrošniki.
Nasveti za sajenje in nego
- Priprava tal: Tla naj bodo rodovitna, rahla in dobro odcedna. Pred sajenjem jih obogatite z organskimi gnojili.
- Čas sajenja: Spomladi, ko so tla dovolj ogreta (10–12 °C).
-Razdalja: Sadite gomolje z razmikom 30–35 cm, vrste pa naj bodo oddaljene 60–70 cm.
-Zalivanje: Redno zalivanje je pomembno, še posebej v sušnih obdobjih, da zagotovite zdrav razvoj gomoljev.
- Gnojenje: Uporabite gnojila z več kalija za podporo zdravemu razvoju gomoljev.
Uporaba v kulinariki
- Krompir Marisbard je zelo vsestranski:
- Pomfrit: Zlato rjav, hrustljav in okusen.
- Pečen krompir: Ima hrustljavo skorjo in mehko notranjost.
- Pire krompir: Kremast in mehak, idealen za priloge.
- Kuhan krompir: Ohranitev oblike omogoča, da je primeren za pripravo solat.
Krompir Marisbard je odlična izbira za pridelovalce, ki iščejo sorto z odpornostjo, visokim pridelkom in široko kulinarično uporabnostjo